Voor jezelf beginnen is voor jezelf kiezen. Misschien nu de kinderen groot zijn, kies je ervoor om te focussen op datgene waar je goed in bent en wat je het liefste doet. Ben jij iemand die altijd mooie taarten kan bakken voor de verjaardag van je kinderen en anderen? Met taarten bakken kun je geld verdienen. Ben jij degene die door je collega’s steeds naar voren wordt geschoven als de perfecte organisator van een bedrijfsuitje? Dan ben jij dé persoon die in korte tijd voor bedrijven dit op maat en tegen een vergoeding kan leveren. Weet jij meer dan anderen hoe je uit een lang verhaal de kern kunt halen en duidelijk samenvatten? Als tekstschrijver of blogger kun je serieus geld verdienen door pakkend te schrijven over het voordeel van duurzaam gereedschap.

Jouw talenten zijn jouw specifieke ‘kennen en kunnen” die in jou geworteld zijn. Stel vast waar jij blij van wordt en welke klussen en taken je graag doet. Welke vaardigheden en kennis zet je daarbij in? En welke van jouw persoonlijke eigenschappen ondersteunen dat en zijn effectief? Dit weten leidt dan naar een volgende stap: bepalen hoe en waarom jij een ander met jouw dienst/product kan helpen. Die ander die bijvoorbeeld geen tekstschrijver is, die geen taarten kan bakken of die ongelukkig wordt bij het idee dat zij excursies moet organiseren voor een groep mensen ……

Voor jezelf beginnen is voor jezelf kiezen. Je kiest voor jezelf en dat betekent dat je nu jouw talenten wilt gebruiken om geld te verdienen. Dat gaat bij de meeste mensen niet in één keer, dacht je van wel? Wat heb je nodig, hoe ga je het organiseren, wat weet je van de markt, is startkapitaal vereist etc. Wat enorm helpt is er over te praten vooral met mensen die eerder die stap gemaakt hebben. Te beginnen met diverse ondernemers / zzp’ers. Stel vragen, luister naar hun ervaringen en tips. Wees nieuwsgierig en leer van de valkuilen in de praktijk en de valkuilen tussen de oren. Juist in die eerst fase van het verkennen van je eigen talenten en onderzoeken van jouw mindset is het waardevol om dat veel te doen.

P.S. natuurlijk is het fijn als je erover kunt praten met partner, vrienden of familie. Zij staan dicht bij jou, zijn betrokken, willen het beste voor jou en kunnen doorgaans goed benoemen welke talenten jij hebt. Wees niet verrast wanneer zij in hun waardering en woorden een bezorgdheid meegeven (vanwege de relatie) of zelfs twijfels (vanwege niet met ondernemerschap vertrouwd zijn). Laat je niet ontmoedigen daardoor. Het is jouw fase van ontdekken en verkennen.

StartersHUB, groeicentrum voor ondernemerschap helpt jou graag!

.